Bingolotto

Även om bingo var välkänt och uppskatta innan bingolottos intåg, så tog Leif ”Loket” Olsson och kompani spelet till en högre nivå. Programmet hade under sin glanstid en publik på nära tre miljoner tittare. Rekordnoteringen 3,145 miljoner tittare nåddes under uppesittarkvällen den 23 december 1995. Under storhetstiden såldes årligen bingolotter för mångmiljardbelopp, vilket gav idrottsklubbar och andra ideella föreningar stora inkomster.

Det första bingolottoprogrammet sändes 1989, då enbart lokalt i Göteborg. Två år senare marscherade programmet in på TV 4, och var en omedelbar framgång över hela Sverige. Mellan första och andra sändningen mer än fördubblades antalet sålda lotter. Men det var inte bara lottförsäljningen som ökade. Från att ursprungligen varit ett entimmesprogram, förlängdes sändningstiden successivt, först till 70 minuter, sen till 90 minuter, och så vidare tills programmet slutade med mastodontlängden 125 minuter. Såhär i efterhand skulle man kunna tro att två timmars direktsänd bingo skulle bli för mycket för tittarna. I stället skedde det motsatta. Det var när programmet 1993 nådde sin slutliga längd som tittarintresset verkligen exploderade. Svenska folket kunde inte få nog av bingo, ”Loket”, dansbandsmusik och hemliga lådor.

Men säg den lycka som varar för evigt. 1999 lämnade ”Loket” bingolotto, och Lasse Kronér fick den otacksamma uppgiften att efterträda honom. Objektivt sett fortsatte programmet att vara en succé, med runt två miljoner tittare. Men jämfört med att det innan Lasses tillträde hade en publik på närmare tre miljoner, så var det uppenbart att festen var över. Bingolotto gjorde det misstag som många andra gjort genom tiderna. De försökte laga något som inte var trasigt, även känt som att ”förnya sig”. Att minska på dansbanden och i stället bjuda in till exempel David Bowie visade att programledningen helt tappat kontakt med sin kärnpublik. Programmet fortsatte följaktligen att tappa tittare i oroväckande takt. Våren 2004 hade programmet färre än en halv miljon tittare, och Kronér avgick. Att han då en tid ersattes av ”Loket”, som omedelbart lyckades fördubbla tittarsiffrorna kan inte ha känts kul.

Bingolotto har fortsatt att tuffa på, med ett flertal programledarbyten och ändringar av formatet. Programmet lever nu ett liv lite i skymundan, men har fortfarande kvar en del trogna tittare. Att bingolotto numera är på dekis förändrar dock inte att det under 1990-talet fick flera miljoner människor att andäktigt spela bingo. För alla de som tröttnat finns det ju numera många alternativ. inte bara de klassiska bingohallarna, utan också bingo online. Just online bingo påminner på flera sätt om bingolotto. Den största skillnaden är att du själv kan välja när du ska spela. Det är trevligt med valfrihet.